VETCOOK LIFE

 

Usein kysyttyä

  1. VETCOOK-tuotteisiin liittyvät kysymyksiä
  2. Yleisiä koirien ruokintaan liittyviä kysymyksiä

 

1. VETCOOK-RUOKINTAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ

Onko ruokien valmistaminen vaikeaa?

Ruokien valmistaminen on helppoa. Toki ruuan valmistaminen vaatii työtä valmisruokien käyttöön verrattuna. Käytännössä ruoka-aineet kypsennetään ja sekoitetaan. Vetcook-ravintolisä lisätään ruokaan vasta ennen tarjoilua, jotta kuuma lämpötila ei heikentäisi ravintolisän vitamiinipitoisuuksia.

 

Voiko uuden ruokavalion aloittaa heti?

Uusi ruokavalio aloitetaan rauhallisesti, pieninä annoksina vanhan ruokavalion rinnalla. Koiran ruuansulatuselimistölle annetaan aikaa rauhassa sopeutua uuteen ruokaan. Äkillisen ruokinnan muutoksen seurauksena saattaa ilmetä oksentelua ja/tai ripulointia.

Tarjoa aluksi uutta ruokaa vanhan ruuan rinnalla. Anna uutta ruokaa noin kymmenesosa kokonaisruokamäärästä. Siirry uuteen ruokaan täysin noin 4 - 5 päivän kuluessa.

 

Siirryttyäni kotiruokaan, olen huomannut koirani juovan aiempaa vähemmän vettä, mistä tämä johtuu?

Kotiruoka sisältää runsaasti vettä ja näin myös juomisen tarve luonnollisesti vähenee. Vertailu vuoksi: täysravinto kuivaruuissa on keskimäärin 10% vettä. Kotiruuassa vesipitoisuus on keskimäärin 70% luokkaa.

 

Tarvitseeko ruokaa valmistaessa ottaa jotakin erityistä huomioon?

Erityistä huomiota tulee kiinnittää ruoka-aineiden määriin. Suosittelemme mittaamaan tarkoin kaikki ruoka-aineet keittiövaa’an avulla.

 

Miksi eri raaka-aineet tulee sekoittaa huolellisesti?

Jos ateria koostetaan lemmikille ihmismallin mukaan pitäen eri raaka-aineet erillään, hienosti asetellen, käy helposti niin, että koira valikoi niin sanotusti parhaat palat ja osa jää koskematta. Tasapainoisen ravitsemuksen takaamiseksi hyvin hienonnettu ja sekoitettu ruoka-annos toimii parhaiten.

 

Mistä tiedän mikä resepti soveltuu koiralleni parhaiten?

Kokeilemalla. Ruokinta on hyvin yksilöllistä: toiselle hyvin soveltuva ruoka ei välttämättä sovikaan toiselle koiralle. Aloita ruokinta hitaasti, jotta koirasi tottuu ruuan vaihdokseen.

Ensimmäisinä päivinä tarkastele ruuan maistuvuutta ja suolen toimintaa. Kun ruokaa on syötetty 1 - 2 kk ajan, saadaan jo luotettavaa tietoa koiran painonkehityksestä, elinvoimaisuudesta ja lihaskunnosta sekä turkin kunnosta.

 

Resepteissä mainitaan rasvan lähteenä tavallisestI PELLAVANSIEMENÖLJY. Käytän itse oliiviöljyä ruuanlaittoon, voinko käyttää siis oliiviöljyä PELLAVANSIEMENÖLJYN sijasta?

Reseptin sisältöä muokkaamalla, lopputulos ei vastaa suunniteltua. Esimerkiksi öljyissä ratkaisevaa koiran kannalta on sen sisältämä linoleenihapon määrä: oliiviöljy sisältää pellavasiemenöljyä vähemmän linoleenihappoa. Linoleenihappo on koiralle keskeinen rasvahappo.

 

Joinakin päivinä olen unohtanut antaa Vetcook-ravintolisän. Tulisiko minun antaa toisina päivinä jauhetta enemmän?

Ei. Elimistö on onneksi sillä tavoin viisas, että se kykenee varastoimaan ravintoaineita ja toisaalta tehostamaan ravintoaineiden imeytymistä. Silloin tällöin valmisteen antamatta jättäminen ei johda ravintoainepuutoksiin.

 

Miksi antaisin koiralleni Vetcook-jauhetta?

Hyvinvointi nojaa ruokavalioon.

Koiran ruokinta voidaan toteuttaa seuraavasti:

  • Antamalla täysravintoa
  • Antamalla kotiruokaa
  • Antamalla raakaruokaa
  • Yhdistelemällä edellisiä, esimerkiksi 50% kotiruokaa, 50% täysravintoa

Koira ruokinnan voi toteuttaa oikeaoppisesti monella eri tavalla. Tärkeää on kuitenkin, että ruoka tyydyttää koiran ravintoaineelliset tarpeet. Kaikkien koirien tulee saada ravinnosta tietty määrä energiaa sekä vitamiineja ja mineraaleja. Luonnollisesti raikasta vettä tulee olla lisäksi aina tarjolla. Täysravinto on lähtökohtaisesti tasapainoitettua: siinä on ravintoaineita oikeassa suhteessa. Vetcookin avulla kotiruoka saadaan vastaamaan täysravintoa: se kattaa koirasi ravintoaineelliset tarpeet.

Mikäli koira saa kotiruokaa kuten riisiä, perunoita, puuroja tai erilaisia lihoja, ovat ne hyviä energianlähteitä, mutta ne ovat ravintoarvollisesti yksipuolisia tarpeeseen nähden.


2. YLEISIÄ KOIRIEN RUOKINTAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ

Kaikkialla sanotaan,  että koira on lihansyöjä. Syötän koiralleni runsaasti lihaa. Saako koira lihasta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet?

Tarkasti ottaen, koira on sekasyöjä eli omnivoori. Historian saatossa ihmisen rinnalla eläessään, koiran elimistö on sopeutunut käyttämään hiilihydraatteja ravinnokseen sutta tehokkaammin. Luonnossa koiraeläimet ruokailevat syömällä mm. toisia eläimiä;  ruokaillessaan he eivät suinkaan keskity nakertelemaan ainoastaan lihoja saaliseläimistä, vaan käytännössä kaiken: nahan, luut, sidekudokset, veren, sisäelimet.

Pelkän lihaskudoksen syömisellä susikaan ei pärjää.


Kykeneekö koira käsittelemään hiilihydraatteja?

Koira voi käyttää energianlähteenään hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa.

Myös geenitutkimuksin on osoitettu, että koira kykenee hyödyntämään hiilihydraatteja tehokkaammin kuin susi. Erityisesti on huomioitava, että hiilihydraattilähteiden (esim. riisi ja peruna) tulee olla kypsennettyjä, jotta koira voi niitä käyttää hyväkseen.

Toki, hiilihydraatit eivät ole koiralle täysin välttämättömiä.

Jos koiralle ei syötetä ollenkaan hiilihydraatteja, on energian saanti proteiinin ja rasvan varassa. Proteiinia on ensisijaisesti tärkeämpi elimistölle rakenneproteiinina kuin energianlähteenä. Energianlähteenä se on epäedullisempi rasvaan ja hiilihydraatteihin nähden. Koira käyttää tehokkaasti rasvaa hyväkseen energianlähteenä. Koska rasva sisältää energiaa 2 kertaa yhtä paljon kuin proteiini tai hiilihydraaatti, jää tällöin ruoka-annoksen koko pieneksi. Runsasrasvaisia ruokia käytetäänkin eritysesti koirilla joiden kulutus on erityisen kova, kuten metsästys- tai valjakkokoirat.

 

Onko täysravinnoissa hiilihydraattia?

Tavallisesti on ja suurimmassa osassa täysravintoja hiilihydraatit on keskeisin energianlähde. Hiilihydraatteja ei tavallisesti mainita pakkausselosteessa. Hiilihydraattien määrä voidaan selvittää täysravinnosta seuraavalla kaavalla:

100 - (vesi% - proteiini% - rasva% - tuhka%)= hiilihydraatit%


Mikä on eliminaatiodieetti?

Eliminaatiodieetti on hyvin rajoitettu dieetti jota voidaan käyttää epäiltäessä koiralla ruoka-aine allergiaa. Ruoka-aineet rajoitetaan yhteen proteiini ja yhteen hiilihydraattilähteeseen. Dieetin aikana koiralle ei määrätynlaisen ruuan lisäksi anneta muuta kuin raikasta vettä. Seurantajakso on tavallisesti vähintään 6 viikkoa jotta voidaan tehdä johtopäätöksiä ruokavalion vaikutuksesta koiran hyvinvointiin.

Jos eliminaatiodieetin aikana saavutetaan rauhallinen tila jossa allergian oireet ovat poissa (esimerkiksi kutina ja/tai suoliston toimintahäiriöt), voidaan ruokavalioon tuoda yksitellen uusia raaka-aineita. Kun uutta raaka-ainetta tarjotaan viikon ajan koiralle, havaitaan tässä ajassa mikäli allergian oireita ilmenee. Jos oireita ei ilmene, voidaan ruoka-aine laskea koiralle sopivien ruoka-aineiden joukkoon.

Eliminaatiodieettiin päädytään tarvittaessa eläinlääkärin suosituksesta. Allergian kaltaisia oireita voivat aiheuttaa muutkin sairaudet jotka on syytä poissulkea eläinlääkärin toimesta ennen dieetin aloittamista.


Sudetkin syövät lihansa raakana, miksi koirani lihaa pitää kypsentää?

Ensinnäkin, kypsytetty liha sulaa paremmin koiran ruuansulatuskanavassa.

Susi syö lihansa raakana ja on luonnon armoilla: raa’an lihan välityksellä leviävät useat bakteerisairaudet, virussairaudet ja lois- sekä alkueläin sairaudet. Euroopassa on koiria sairastunut epideemisesti mm. Aujezky-virukseen (nk. pseudorabies) raa’an lihan välityksellä.

Kysymys ei ole myöskään ainoastaan koiran terveydestä vaan myös ihmisten: koira saattaa olla tartunnan oireeton kantaja (mm. Salmonella, EHEC) ja toimia tartunnan lähteenä ihmisiä kohtaan. Erityisen riskialttiita ovat lapset, vanhukset ja immuunivajavaiset henkilöt.


Voiko koiralle juottaa maitoa?

Maidossa on maitosokeria, laktoosia. Koirilla on heikosti entsymaattisia valmiuksia käsitellä laktoosia. Muutamasta nuolaisusta ei tavallisia ongelmia ilmene, sitä vastoin runsaammasta määrästä saattaa ilmetä ripulointia.


Voiko koiralle syöttää sipulia?

Sipuli on koiralle myrkyllistä.

Valkosipulia koira sietää hieman paremmin kuin sipulia mutta myöskin valkosipuli on koiran elimistölle enemmän haitaksi kuin hyödyksi.


Voit jättää mieltäsi askarruttavan kysymyksen Yhteys-sivun kautta.